Nul op de meter

Projectsamenvatting

Begin 2014 werd de eerste pilotwoning opgeleverd. In hetzelfde jaar nog werd de opgedane kennis ingezet voor de rest: nog eens drie woningen naast elkaar, allemaal net iets anders. De bewoners kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een houten gevel of steenstrips, de kleur bepalen en de kozijnen uitkiezen. In de vier woningen is net iets meer gedaan dan de geijkte renovatie naar Nul op de Meter. Bewoners konden bijvoorbeeld ook kiezen voor een extra uitbouw.

Maatregelen
In het blokje van vier jaren ’60 rijtjeswoningen zijn onder meer de volgende technieken toegepast: De woningen zijn all-electric en alle nieuwe installaties zijn samengebracht in een extern portaal. De woningen krijgen een nieuwe gevel die het huis goed isoleerd, dit wordt gedaan met een sandwich constructie voor de gevel. Doordat de binnen- en buitenplaat van een sandwichpaneel niet met elkaar in verbinding staan, is er geen sprake van koudebruggen en zijn de thermische prestaties hoog. De sandwich constructie is opgebouwd met een gelijmde constructie met plaatmateriaal (ipv houtskeletbouw). De PV-panelen zijn geïntegreerd in de daken en de woningen krijgen gelijkstroom in plaats van wisselstroom.

Verbeteringen en vervolgstappen
Na de eerste proefwoning zijn in deze serie al een aantal verbeteringen doorgevoerd. De elementen voor de sandwich-gevel zijn dit keer horizontaal in plaats van verticaal en de installaties zijn compacter. Er bestaan nog veel huurwoningen waarvan de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden. Deze woningen kennen uiteindelijk door deze kwaliteitsimpuls na renovatie in principe geen energierekening meer. Ook hier wordt  de slag naar Nul op de Meter worden gemaakt.

Financieel
De contracten voor de prestatiegarantie zijn nog in ontwikkeling evenals de monitoring. De bewoners betalen voor de verduurzaming naar Nul op de Meter hetzelfde bedrag als zij eerder betaalden aan energie, nu als energieprestatie vergoeding (EPV) aan Wonen Limburg. Voor de extra uitbouw waarvoor zij kozen, betalen zij nu iets meer huur dan voorheen. Nu wonen zij in een grotere, comfortabelere woning voor relatief maar een klein beetje huur extra.

2 + 1 =