Isolatie informatie van woningen

Isolatiewerken

Het isoleren van een woning zorgt ervoor dat uw energie verbruik zal gaan dalen. Dit brengt niet alleen financiële voordelen met zich mee, maar ook ecologische voordelen. De EPC-score van uw huis wordt beïnvloed door het uitvoeren van isolatiewerken. Er zijn een aantal onderdelen van de woning die door te isoleren een groot verschil maken. Deze zullen hieronder worden besproken:

1. Het dak isoleren

Het dak kan je op 2 manieren isoleren. Namelijk via de binnnen- of via de buitenkant. Bij een hellend dak wordt vaak het isolatiemateriaal langs de binnenkant tegen het dakvlak aan geplaatst. Echter als de ruimte onder het dak niet gebruikt wordt als een woonruimte (bv. Slaapzolder, studeerkamer of badkamer), is het beter om de zoldervloer te isoleren. Bij dakisolatie via de buitenkant moet er wel dakbedekking worden vervangen.

2. De vloeren of het plafond isoleren

De vloeren kunnen net als het dak op 2 verschillende manieren worden geïsoleerd. Namelijk via de onderkant of langs de bovenkant. Via de bovenkant is ten opzichte via de onderkant meer werk. Via boven zal er meer in de vloer moeten worden open gebroken en worden opgelet dat er geen leidingen worden beschadigd. Na het gehele proces word er dan een nieuwe afwerkingslaag geplaatst. Het kan ook worden geïsoleerd via bijvoorbeeld de onderliggende kelder. Waarbij minder breekwerk wordt vereist.

Bij het isoleren van plafonds en vloeren is veel aandacht vereist. Wanneer er sprake is van isolatie tussen twee etages van plafonds en muren is de geluidsisolatie erg belangrijk. Geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid dat van buiten af komt ook zo veel mogelijk buiten blijft, en het geluid dat binnen wordt gemaakt ook zo veel mogelijk binnen blijft.

3. De muren isoleren.

Muurisolatie zorgt net als dakisolatie ervoor dat u het warmteverlies zult beperken. In tegenstelling tot dak, vloer en plafond isolatie kan u uw muren op 3 verschillende manieren isoleren. Namelijk via een spouwmuur, langs de binnenkant of langs de buitenkant.

Bij het isoleren via de spouwmuur zijn er meerdere voordelen. Ten eerste is het een stuk goedkoper dan isoleren langs de binnen of buitenkant. Ten tweede is er geen sprake van leefruimte verlies. Daar is wel sprake van bij isolatie langs de binnenkant. De isolatie manier via de buitenkant is redelijk duur omdat je ook een nieuwe afwerkingslaag moet plaatsen.

Welk isolatiemateriaal gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Welke u moet gebruiken is afhankelijk van wat er moet worden geïsoleerd en wat u als budget er voor over hebt.

Er zijn verschillende methodes waarbij je soorten isolatie kan indelen. De eerste methode is de uitvoering: denk hierbij aan isolatiedekens, gespoten isolatie, isolatieplaten en inblaas isolatie. De tweede methode is het doel van de isolatiewerken. Hierbij kunt u denken aan akoestische isolatie, thermische isolatie en geluidsisolatie.

Waarom is het isoleren van een woning van belang?

Het isoleren van een woning heeft verschillende reden waarom het belangrijk is. De redenen van het isoleren van een woning zijn:

Milieuvriendelijker: Door een woning te isoleren zorgt u ervoor dat het energieverbruik doet dalen. Het verlaagde energie verbruik zorgt voor een ecologisch voordeel van isolatiewerken. Sommige isolatiemateriaal wordt gezien als vervuilend voor het milieu, maar tegenwoordig zijn er ook ecologische alternatieven. Namelijk Ecologische houtwol isolatie, Papiervlokken isolatie, milieuvriendelijke kurk isolatie, hennep isolatie en schapenwol isolatie.

Verbetering van wooncomfort: wanneer het buiten koud is maakt het behoud van de warmte binnen de woning de wooncomfort aangenamer. Dit geld ook wanneer het buiten juist warm is. De koude lucht binnen de woning zal gemakkelijk binnen blijven door de isolatie en de warme lucht blijft gemakkelijker buiten de woning. De meeste soorten isolatie zorgen ook meteen voor geluidsisolatie in de woning. Dit zorgt ervoor dat u minder last heeft van geluidsoverlast.

Gunstig voor EPC-attest: het uitvoeren van isolatiewerken heeft een positieve invloed op bij het berekenen van je EPC-score. Hoe beter de EPC-score hoe aantrekkelijker uw woning is voor potentiële kopers. Dus wanneer uw EPC-score beter is helpt dit bij het verkopen van uw woning.

6 + 8 =